KUKA ON JOOGA-HANNA?
Ohjaan nykyisin pääasiassa Shaktajoogaa, mutta silloin tällöin myös Yiniä, GroundingYiniä sekä äänimatkoja. Teen myös Sekhem-hoitoja. Jooga on minulle niin laaja käsite, kokemus ja asenne etteivät sanat riitä sitä kuvaamaan. Mutta tässä pieni kertomus joogapolustani.
Polkuni joogaan ja energiahoitoihin
Kuntosalijoogasta filosofiaan
Tutustuin joogaan 2010 luvun alkupuolella erään kuntosalin tunneilla. Aloin melko pian kaivata lisää syvällistä ulottuvuutta harjoitukseeni, olenhan aina ollut filosofinen tyyppi. Siispä ajauduin Astangajoogan pariin vuonna 2013. Pian sen jälkeen rupesin käymään myös Yin-tunneilla ja kiinnostuin Pranayama-harjoituksista sekä meditaatiosta.
Olen tehnyt Astangan ja Yinin lisäksi asanaharjoitusta monenlaisilla joogatunneilla. Ajattelen tosin, että jooga on paljon enemmän kuin fyysinen harjoitus, joten luokittelu sinänsä on tarpeetonta. Toki se selventää, minkälaisesta tekemisestä, (tai olemisesta ;) ), on kyse tai mihin perinteeseen harjoitus pohjautuu.
Kirjaihmisenä olen myös innostunut lukemaan erilaisia joogafilosofiaan ja henkiseen kasvuun liittyviä teoksia. Minulla on polttava tarve löytää vastaus, mikä oikeastaan on totta. Joogaharjoitus toimii siihen työkaluna.
Jooga työkaluna ja asenteena
Joogaharjoitus on ollut minulle tärkeä työkalu opetellessani ymmärtämään sisäisyyttäni ja todellisuutta, eli tiellä 'tietoisuuteen'. Arkisesta näkökulmasta katsottuna olen sen avulla löytänyt aiempaa rennomman otteen elämään. Joogasta sekä fyysisenä että meditatiivisena harjoituksena on ollut merkittävä apu myös selkärankareumani hallinnassa. (Edit. 2023 kesällä fyysiset kivut ovat toistaiseksi kadonneet ja palanneet ihan vain pari kertaa lyhyeksi aikaa). Koen joogan ennen kaikkea kuitenkin ikään kuin asenteena. Se auttaa pysähtymään hetkeen, luottamaan intuitioon ja irtautumaan häiritsevistä tunnetiloista sekä ajatusmalleista, hyväksymään asiat sellaisenaan kuin ne vastaan tulevat, mikä on haastavaa välillä silti, mutta harjoituksen avulla helpompaa.
En ole turhan tiukkapipoinen eri joogamuotojen suhteen. Teen sitä, mikä milloinkin tuntuu siihen hetkeen sopivalta. Onhan vapaus minulle yleisesti ottaen tärkeä arvo ja tavoite. Koen, että moni asia voi ilmentää joogaa, ei pelkästään se, mikä joogaksi yleisesti nykyisin mielletään. Oleellista on nyt-hetkeen ankkuroituminen, mikä tapahtuu parhaimmillaan missä vaan ja itsestään, ilman asanoiden tai meditaation kaltaisia välineitä tai tietyn perinteen oppeihin jumiutumista. Toki eri perinteiden kunnioitus on tärkeää, jotta joogan juuret pysyvät muistissa. Aloitettuani Shaktajoogaopinnot olen yhä enemmän keskittynyt sen tradition harjoituksiin. Itselleni tärkeitä juttuja joogaharjoitteiden lisäksi ovat mm. tanssi, lihaskuntoharjoittelu, lukeminen, taiteilu ja luonnossa oleskelu. Olen käynyt myös yliopistossa kirjallisuusopintoja, jotka ovat tällä hetkellä tauolla. Tietyllä tavalla nämä kaikki toisaalta ovat minulle 'joogaa'.
Tieni joogaopettajaksi ja soitinten kutsu
Ensimmäiset omat joogaohjaukseni tein Ashtanga Yoga Kouvola ry:n, (ei enää toiminnassa), järjestämillä perhejoogatunneilla, mikä olikin luontevaa, sillä olen alun perin ammatiltani lastenohjaaja. Sittemmin aloin ohjata myös Yin-joogaa. Se tuntuikin sen verran omalta jutulta, että hakeuduin Chi Therapeuticsin ryt 200 rekisteröintiin oikeuttavaan Yin-joogaopettajakoulutukseen. Olen käynyt myös Dao Therapeuticsin Viiden elementin Yin jatko-opettajakoulutuksen 180h. GroundingYin-diplomikoulutuksesta (100h), valmistuin lokakuun 2021 alussa. Viimeisimpänä olen päätynyt Shakta-joogakoulun opettajakoulutukseen, sillä kaipuu yhä autenttisempaan joogaperinteen tuntemukseen lisääntyi vuosi vuodelta. Shakta tuntuu nyt oikealta ja siitä on pikku hiljaa tullutkin oman harjoitukseni perusta, kuten aiemmin jo mainitsinkin, ja haluan jakaa mahdollisuuksia sen tuomiin hyötyihin myös muille. Shaktajoogakoulun opettajakoulutuksen kävin keväällä 2024. Opin tiellä tässä toki jatkuvasti ollaan.
Omia (yhdistyksen toiminnasta erillisiä) joogatunteja aloin pitää Taideruukin VoimaVintillä syksyllä 2019, 'Jooga-Hanna'- nimellä, jonka rekisteröin omaksi toiminimekseni myös samana syksynä. Keväällä 2020 tuntini siirtyivät Kuusankosken Valtakadulle Helin Kulla Photographyn kanssa yhteisiin toimitiloihin. 2021 alusta alkaen sen aikainen unelmani muuttui todeksi ja aloin tehdä tätä päätyökseni. Korona-ajat tosin verottivat sen verran myös minun yritystäni, että päädyin hankkimaan lisähommia öisenä lehdenjakajana, mikä onkin juuri sopivanlaista vastapainoa yritysjutuille. Onnekseni tykkään myös siitä työstä paljon. Se on omalla tavallaan meditatiivista, öiden hiljaisuus. 2023 unelma ihan omannäköisestä joogapaikasta alkoi manifestoitua todeksi vuokrattuani tilan Kuusankosken keskustasta Ekokampaamo Ilonpilkkeen vierestä. Avajaisia vietettiin 25.3.2023. Tila tosin vaihtui jo seuraavan vuoden alussa, kun löysimme ystäväni kanssa toimitilan läheltä kotia, Kouvolan keskustasta, Torikadulta, jossa tällä hetkellä toimin. Toisinaan muutos elämässä käy nopeammin kuin olisi itse suunnitellut.
Oman paikkani lisäksi ohjaan Liikunta- ja voimisteluseura Tempo ry:llä ja aloitan tunnit myös syksyllä 2024 Inkeroisiin avautuvalla Ole.Fit kuntokeskuksella. Koska musiikki on sydäntäni lähellä, aloin sittemmin hankkia ohjauksen tueksi erilaisia meditatiivisia soittimia, joita käytän joidenkin tuntien loppurentoutuksissa. Ohjaan nykyisin myös intuitiivisia äänimatkoja/rentoutuksia. Soittimia hyödynnän lisäksi GroundingYin-joogahoidoissa sekä Sekhem-energianvälityksissä asiakkaan toiveen mukaan.
Ohjautuminen energiahoitoihin
Olen ollut jo lapsesta asti kiinnostunut mystisistä asioista, ja muistan haaveilleeni joskus teini-ikäisenä, että olisipa upeaa, jos käsillä parantaminen olisi mahdollista. Enpä silloin olisi uskonut, että joku päivä teen vielä energiahoitoja! Jossain vaiheessa, kun aloin Yin-ohjauksissa käyttää kosketusta, alkoivat asiakkaat antaa palautetta kuumista käsistä ja energian virtauksesta. Jotkut jopa kokivat fyysisten vaivojensa helpottaneen kosketukseni vaikutuksesta. Huom! Nämä ovat yksilöllisiä kokemuksia!!
Tuolloin aloin miettiä, että pitäisiköhän mennä Reiki-kurssille, jotta saisin työkalut ja "virallisen pätevyyden" energialla hoitamiseen. Seurailin kursseja, mutta ei vaan tullut ilmoittauduttua. Kävin myös itse paljon erilaisissa energiahoidoissa.
Lopulta löysin Sekhemin, kun päädyin lainaamaan kirjastosta Marjut Moisalan 'Näkijän silmin'- kirjan, jossa tämä hoitomuoto tuli vastaan. Tiesin heti, että se tulisi olemaan minun juttuni! Yritin löytää, olisiko siihen Suomessa koulutuksia ja viimein päädyin ottamaan yhteyttä itse kirjailijaan. Kun minulla oli saatuna kolme vihkimystä, uskalsin aloittaa virallisesti energian välittämisen muille. 2023 tammikuussa sain Sekhem-master- pätevyyden. Koen energiahoidon/välityksen, kumpaa nimitystä haluaakaan käyttää, erittäin vahvasti omaksi jutukseni. Tervetuloa kokeilemaan miten se vaikuttaa sinuun!
Kiitos että jaksoit lukea :)