KUKA ON JOOGA-HANNA?

Helin Kulla Photography 2020
Helin Kulla Photography 2020

Olen Yin-joogaopettaja, GroundingYin-hoitaja, Sekhem-master ja intuitiivinen äänimatkaaja sekä kahden teini-ikäisen pojan äiti. Jooga on minulle niin laaja käsite, kokemus ja asenne, etteivät sanat riitä sitä kuvaamaan. Mutta tässä pieni kertomus joogapolustani.


Polkuni joogaan ja energiahoitoihin

Kuntosalijoogasta filosofiaan

Tutustuin joogaan 2010 luvun alkupuolella erään kuntosalin tunneilla.  Aloin melko pian kaivata lisää syvällistä ulottuvuutta harjoitukseeni, olenhan aina ollut filosofinen tyyppi. Siispä ajauduin Astangajoogan pariin vuonna 2013. Pian sen jälkeen rupesin käymään myös Yin-tunneilla ja kiinnostuin  Pranayama-harjoituksista sekä meditaatiosta. 

Olen tehnyt Astangan ja Yinin lisäksi asanaharjoitusta monenlaisilla joogatunneilla. Ajattelen tosin, että jooga on paljon enemmän kuin fyysinen harjoitus, joten luokittelu sinänsä on tarpeetonta. Toki se selventää, minkälaisesta tekemisestä, (tai olemisesta ;) ), on kyse tai mihin perinteeseen harjoitus pohjautuu.

Kirjaihmisenä olen  myös innostunut lukemaan erilaisia joogafilosofiaan ja henkiseen kasvuun liittyviä teoksia. Minulla on polttava tarve löytää vastaus, mikä oikeastaan on totta. Joogaharjoitus toimii siihen työkaluna.

Helin Kulla Photography 2020
Helin Kulla Photography 2020


Jooga työkaluna ja asenteena

Joogaharjoitus on ollut minulle tärkeä työkalu opetellessani ymmärtämään sisäisyyttäni ja todellisuutta, eli tiellä 'tietoisuuteen'. Arkisesta näkökulmasta katsottuna olen sen avulla löytänyt aiempaa rennomman otteen elämään. Joogasta sekä fyysisenä että meditatiivisena harjoituksena on ollut merkittävä apu myös selkärankareumani hallinnassa. (Edit. 2023 kesällä fyysiset kivut ovat toistaiseksi kadonneet). Koen joogan ennen kaikkea kuitenkin ikään kuin asenteena. Se auttaa pysähtymään hetkeen, luottamaan intuitioon (sisäinen ohjaus) ja irtautumaan häiritsevistä tunnetiloista sekä ajatusmalleista, hyväksymään asiat sellaisenaan.

En ole turhan tiukkapipoinen eri joogamuotojen suhteen. Teen sitä, mikä milloinkin tuntuu siihen hetkeen sopivalta. Onhan vapaus minulle yleisesti ottaen tärkeä arvo ja tavoite. Koen, että moni asia voi ilmentää joogaa, ei pelkästään se, mikä joogaksi yleisesti nykyisin usein mielletään. Oleellista on nyt-hetkeen ankkuroituminen, sellaisena kuin se on, mikä tapahtuu parhaimmillaan missä vaan ja itsestään,  ilman asanoiden tai meditaation kaltaisia välineitä tai tietyn perinteen oppeihin jumiutumista. Toki eri perinteiden kunnioitus on tärkeää, jotta joogan juuret pysyvät muistissa. Itselleni tärkeitä juttuja joogaharjoitteiden lisäksi ovat mm. ecstatic dance, lihaskuntoharjoittelu, lukeminen, taiteilu ja luonnossa oleskelu.  Olen suorittanut myös yliopistossa kirjallisuusopintoja, jotka ovat tällä hetkellä tauolla. Tietyllä tavalla nämä kaikki toisaalta ovat minulle 'joogaa'.

Kesällä 2022
Kesällä 2022

Tieni joogaopettajaksi ja soitinten kutsu

Ensimmäiset omat joogaohjaukseni tein Ashtanga Yoga Kouvola ry:n järjestämillä perhejoogatunneilla, mikä olikin luontevaa, sillä olen alunperin ammatiltani lastenohjaaja. Sittemmin aloin ohjata myös Yin-joogaa. Se tuntuikin sen verran omalta jutulta, että hakeuduin Chi Therapeuticsin ryt 200 rekisteröintiin oikeuttavaan Yin-joogaopettajakoulutukseen. Olen käynyt myös Dao Therapeuticsin Viiden elementin Yin jatko-opettajakoulutuksen 180h. GroundingYin-diplomikoulutuksesta (100h), valmistuin lokakuun 2021 alussa. 

Omia joogatunteja aloin pitää Taideruukin VoimaVintillä syksyllä 2019, Jooga-Hanna nimellä, jonka rekisteröin omaksi toiminimekseni myös samana syksynä. Keväällä 2020 tuntini siirtyivät Kuusankosken Valtakadulle Helin Kulla Photographyn kanssa yhteisiin toimitiloihin. 2021 alusta alkaen unelmani muuttui todeksi ja aloin tehdä tätä päätyökseni. Korona-ajat tosin verottivat sen verran myös minun yritystäni, että päädyin hankkimaan lisähommia öisenä lehdenjakajana,  mikä onkin juuri sopivanlaista vastapainoa yritysjutuille. Onnekseni tykkään myös siitä työstä paljon. Se on omalla tavallaan meditatiivista, öinen hiljaisuus. 2023 unelma ihan omannäköisestä joogapaikasta alkoi manifestoitua todeksi vuokrattuani tilan Kuusankosken keskustasta Ekokampaamo Ilonpilkkeen vierestä. Avajaisia vietettiin 25.3.2023.

Oman paikkani lisäksi ohjaan Liikunta- ja voimisteluseura Tempo ry:llä. Koska musiikki on sydäntäni lähellä, aloin sittemmin  hankkia ohjauksen tueksi erilaisia meditatiivisia soittimia, joita käytän joidenkin tuntien loppurentoutuksissa. Ohjaan nykyisin myös intuitiivisia äänimatkoja/rentoutuksia. Soittimia hyödynnän lisäksi GroundingYin-joogahoidoissa sekä Sekhem-energianvälityksissä asiakkaan toiveen mukaan. 


Ohjautuminen energiahoitoihin

Olen ollut jo lapsesta asti kiinnostunut mystisistä asioista, ja muistan haaveilleeni joskus teininä, että olisipa upeaa, jos käsillä parantaminen olisi mahdollista. Enpä silloin olisi uskonut, että joku päivä teen vielä energiahoitoja! Jossain vaiheessa, kun aloin Yin-ohjauksissa käyttää kosketusta, alkoivat asiakkaat antaa palautetta kuumista käsistä ja energian virtauksesta. Jotkut jopa kokivat fyysisten vaivojensa helpottaneen kosketukseni vaikutuksesta. Huom! Nämä ovat yksilöllisiä kokemuksia!!

Tuolloin aloin miettiä, että pitäisiköhän mennä Reiki-kurssille, jotta saisin työkalut ja "virallisen pätevyyden" energialla hoitamiseen. Seurailin kursseja, mutta ei vaan tullut ilmoittauduttua. Kävin myös itse paljon erilaisissa energiahoidoissa. 

Lopulta löysin Sekhemin, kun päädyin lainaamaan kirjastosta Marjut Moisalan 'Näkijän silmin'- kirjan, jossa tämä hoitomuoto tuli vastaan. Tiesin heti, että se tulisi olemaan minun juttuni! Yritin löytää, olisiko siihen Suomessa koulutuksia ja viimein päädyin ottamaan yhteyttä itse kirjailijaan. Kun minulla oli saatuna kolme vihkimystä, uskalsin aloittaa virallisesti energian välittämisen muille. 2023 tammikuussa sain Sekhem-master- pätevyyden. Koen energiahoidon/välityksen, kumpaa nimitystä haluaakaan käyttää, erittäin vahvasti omaksi jutukseni. Tervetuloa kokeilemaan miten se vaikuttaa sinuun! 

Tässä pääpiirteittäin joogapolkuni vaiheet tähän mennessä. Tällä tiellä edelleen tallataan ja seuraavaksi aikomuksena on hakea Shakta- joogakoulun opettajakoulutukseen. Kiitos kun jaksoit lukea :) .